Alfisko píše:
no.. rad bych fotil veci takove jake jsou.. samozrejme, ze semtam nejakou fotku postprocessnu i co se tyce barev, ale delam to malo.. mam radsi doopravdovy barvy.. protoze dneska uz v podstate postprocesuji vsichni..
Ale práve o to ide, ty tie veci nemáš také aké sú...
To že odfotíš nejakú nezáživnú krajinku nevie vystihnúť aká je, fotka nevie vyjadriť oslepujúci žiar slnka v tvári, svieži vetrík a spev vtákov, a nedokáže ani ukázať tú obrovskú škálu hry svetla a tieňa, preto sa používa postproces. A ak si myslíš, že tým narušíš samotnú kvalitu diela, tak minimálne správne vyváženie kriviek je pravým znakom majstra, čip skrátka niečo zachytí a vyexponuje a ty sa na to pozrieš, je to mdlé, tak vezmeš gimp, dáš curves a doladíš farby aby zodpovedai tomu ako si to videl ty...
A ako som písal, postprocesuje každý, ja mám doma napríklad jednu knihu zo šesťdesiatych rokov, kde ešte nebola poriadne funkčná farebná fotka a že už tam sú triky ako to post processovať
edit: Ešte, ja viem, že to ľudia nemajú v láske, ale nevedel som si pomôcť
snažíš sa totiš hodnotiť scénu moc subjektívne, ono totiž, aj keď človek má obrovský rozsah videnia, polož si otázku, čo si sledoval, ono to asi nebolo to modré niečo v pozadí (snáď plot?) ale konkrétny výraz lovca, takže orez by som volil takto....