priznam se, ze mam pochybnosti, zda jsem tvou vyzvu pochopil spravne. ale mam pocit, ze si zadas nejakou odezvu na praci, abys na jejim zaklade mohl zpracovat co nejkvalitnejsi textovou cast.
a protoze vyjuchanych reakci tu mas uz hromadu a k takovemu ucelu ti k nicemu nejsou, budu ted krapet stouravy a kriticky.
jiz jsem to nekde psal (ale nemuzu to najit) - dost me stve, ze tva architektura je neuveritelny gulas. tento prispevek imho vystihuje podstatu:
Citace:
Má to hrozně zvláštní architekturu. Jak jsi ji vymyslel?
ale zatimco rosenkreuz to myslel (asi) jako pochvalu, ja te za to velmi kritizuju. motas tam antiku, gotiku, klasicismus, renesanci, nektere prvky jsou dokonce barokni - hrozna slatanina. kdyz jsem na to posledne poukazoval, vymlouval ses na to, ze delas fantasy a tam si muzes vymyslet sloh takovy, jaky chces. mne to ale prijde jako berlicka omlouvajici neujasneni si slohu na pocatku. proste jsi delal hezke baraky a nepremyslel nad slohy a urbanismem. nezminoval bych to, kdybys ted nenapsal:
Citace:
Napr. jak jsem resil kde bude kanalizace
tato veta dava tusit, ze to mas dopodrobna promyslene a pritom se jinde vymlouvas na "fantasy". takze si to do seminarky ujasni, nejaky profesor by mohl byt neprijemne stouravy.
pridam dve otazky, ktere by bylo vhodne si promylset, neb jsou hodne zasadni pro ujasneni si doby a pokroku.
* kamen urazu vidim v litinovych lampach. litina!!!
to znamena velky technicky pokrok. kovolitectvi na vysoke urovni. to znamena rozvoj zbrojirstvi. nejspis existuji dela. proc tam pak mas takove hradby, jake mas?
* podobne otazky vyvolavaji okenni tabulky. sklo v oknech!!! sklo dostupne pro vsechny tridy. to znamena opet velmi rozvinute tavici pece.
celkove mi to vychazi pomerne v pohode, pokud zde nebudeme chapat fantasy mesto jako bezne fantasy mesto ala tolkien a jemu podobni. i slohy, i obe otazky by resilo obdobi a technicky vyspela spolecnost podobna nasemu 19 st. tu architekturu lze svest na historizujici slohy, hradby za pozustatek dob minulych - pak ale promysly, proc hradby, podobne jako v nasem svete, nepadly za obet rozvoji populace a naslednemu rozvoji mest a s nim spojenym rozsirovanim mestske zony.
(pro neznale - ve vetsine evropskych metropoli byly hradby zbourany, protoze jiz k nicemu nebyly a bylo potreba dalsich stavebnich parcel. vznikly tzv. ring strasse - okruzni tridy kolem historickeho centra obestavene modernejsimi ctvrtemi.)
puvodne jsem toho chtel napsat vic, ted mi ale dosla nit. snad neco pridam pozdeji. neber to jako rypani do tve prace, chci ti pomoct se nad tim zamyslet. ale at to shrnu:
jako grafik jsi odvedl vytecnou praci, jako stavitel/urbanista bohuzel moc ne. ale vse pujde imho napravit, pokud posunes svuj projekt do sveta podobneho nasi pokrocilejsi dobe. tam ti to da vice prostoru pro obhajobu a argumentaci.